vineri, 4 august 2017

Tort cu trandafiri













Buna ziua dragii mei, astazi va voi prezenta o reteta delicioasa de tort. Acum doua zile a fost ziua de nastere a sotului meu, asa ca bebe din burtica impreuna cu mami s-au gandit sa ii pregateasca lui tati o surpriza delicioasa. Haideti sa vedem impreuna cum se prepara.

Ingrediente
• Blat: 8 oua, 10 linguri zahar, 12 linguri faina, 1 plic praf copt, 1 esenta rom, 1 esenta vanilie, sare

• Sirop: 1 esenta rom/vanilie, 1 zahar vanilat, 0.6 l apa

Umplutura: 2 budinci la alegere ( eu am folosit una de vanilie si una de lamaie ), 800 ml lapte

Decor: 15 mere cu coaja rosie, 125 ml suc proaspat de portocale, 100 g zahar, 100 g unt topit, frisca ( optional )

Mod de preparare

- vom preincalzi cuptorul
- mixam bine albusurile impreuna cu zaharul si esentele
- vom incorpora apoi galbenusurile unul cate unul, apoi faina treptat
- stingem praful de copt cu putin otet sau zeama de lamaie si il adaugam peste compozitie, apoi mai mixam cateva minute
- punem hartie de copt in tava ( eu am folosit o tava rotunda cu fund detasabil ) si turnam compozitia
- o introducem in cuptor, pentru 35 min. sau pana trece testul scobitorii

- intre timp vom prepara siropul: punem apa la fiert impreuna cu esenta si zaharul, apoi o vom lasa la racit
- cand blatul este gata il lasam si pe el la racit, apoi il taiem in doua ( pe orizontala )
- punem partea de jos inapoi in tava, o intepam cu furculita sau cu o scobitoare, si o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop
- preparam apoi o budinca ( conform instructiunilor de pe ambalaj ) si o turnam peste blat
- apoi punem si blatul celalalt peste, il intepam si pe acesta si il insiropam

- vom pregati apoi merele pentru decor
- vom avea nevoie de un feliator foarte bun, caci va trebui sa feliem merele foarte subtire, astfel incat sa fie semitransparente
- pentru pregatirea trandafirilor veti avea nevoie de MULTA rabdare
- spalam merele si le feliem f. subtire, apoi punem feliile intr-un bol mare
- peste ele adaugam sucul de portocale amestecat cu zahar si cu unt
- le lasam sa stea in bol 15- 20 min. pentru a se inmuia si a deveni flexibile, maleabile, sa nu se rupa si sa putem lucra usor cu ele
- cat stau merele la inmuiat, vom prepara si cea de-a doua budinca, si o vom turna peste tort
- apoi vom incepe sa formam trandafirii, petala cu petala, si sa ii asezam peste budinca ( este o operatiune ce necesita indemanare si rapiditate, caci budinca se va intari destul de repede )
- dupa ce am terminat, il scoatem din tava, il asezam pe un platou si optional, il putem decora cu frisca

Speram ca v-a placut desertul nostru si va asteptam si cu alte retete.

Pofta buna! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu